جستجو
Generic filters

پی وی سی چیست؟(PVC)

پی‌وی‌سی چیست ؟ | خرید پی‌وی‌سی | قیمت پی‌وی‌سی

در عصر کنونی همه روزه با انواع و اقسام وسایل و لوازم پلاستیکی سر‌ و‌ کار داریم و صنعت پلاستیک به یکی از صنایع پرکاربرد و فراگیر در زندگی بشر مبدل شده است. این صنعت پلاستیک‌هایی را که برای دامنه گسترده‌ای از صنایع از جمله ساخت‌و‌ساز، بسته‌بندی، دکوراسیون، لوازم و وسایل منزل و …. به کار می‌رود را ارائه می‌کند.

در حال حاضر بیش از ده هزار نوع مختلف از پلاستیک‌ها وجود دارند و همان طور که می‌دانید، نفت به عنوان ماده اولیه این پلاستیک‌ها استفاده می‌شود. از نقطه نظر تاریخی، صنعت پلاستيک از شدت رشد بسيار سريعي برخوردار بوده و به سرعت توانست جای مصنوعات چوبی و فلزی را بگیرد و به جایگزینی ارزان و راحتی برای آن‌ها تبدیل شد. چرا که بشر همواره به فکر ساخت و تولید ارزا‌ن‌تر و در عین حال راحت‌تر بوده و هست. مواد پلاستیکی هم هزینه تولید به مراتب کمتری دارند و هم ساخت، تولید و شکل‌دهی آنها به راحتی انجام می‌گیرد.

در مطالبی که در ادامه بیان خواهیم کرد، قصد داریم یکی از انواع پرکاربرد پلاستیک‌ها را با نام پی‌وی‌سی (PVC) معرفی کنیم و ضمن تشریح ویژگی‌ها و خواص این نوع از مواد پلاستیکی که باعث شده تا در صنعت و بخش تولید بسیار پرکاربرد و فراگیر باشد، نکات و راهنمایی‌هایی در ارتباط با خرید پی‌وی‌سی و قیمت پی‌وی‌سی ارائه بدیم.

پی‌وی‌سی چیست ؟

به احتمال فراوان نام پی‌وی‌سی را زیاد شنیده‌اید‌، علی‌الخصوص اگر درگیر ساخت‌و‌ساز خانه و فراهم‌کردن مصنوعات و لوازم و تجهیزات داخلی آن بوده باشید. این ماده یعنی پی‌وی‌سی نوعی از پلاستیک‌ها محسوب می‌شود که در زیر دسته محصولات صنعت پتروشیمی، قرار می‌گیرد.

در اصل پی‌وی‌سی (PVC) که مخفف نام پلی‌وینیل‌کلراید (Polyvinyl chloride) است، یک نوع پلاستیک بسیار سخت و مقاوم بوده که در بسیاری صنایع کاربرد فراوان دارد. این نوع از پلاستیک در قرن نوزدهم کشف شد و بعد از مشخص‌شدن قابلیت‌های فراوان و ویژگی‌های خاص آن، به تولید انبوه در سراسر جهان رسید و توانست در صنایع مختلف به کار گرفته شود و امروزه شاهد بکارگیری وسیع و گسترده آن هستیم.

ورق‌هایی که از جنس پی‌وی‌سی ساخته می‌شوند، به سهولت و با کمک یک روکش و یا رنگ مخصوص، می‌توانند طرح‌ها و نقش‌های متنوعی به خود بگیرند. برای نمونه چنان چه به ورقه ‌های پارکت لمینت، ام‌دی‌اف و …توجه کنید، متوجه وجود یک روکش پلاستیکی خواهید شد که از جنس پی‌وی‌سی می‌باشد.

به علاوه پی‌وی‌سی یک ترموپلاستیک نیز می‌باشد، یعنی در نقطه ذوب خود به مایع تبدیل و بدون تغییر شیمیایی ذوب می‌شود. این محدوده یعنی بازه ذوب‌شدن برای پلاستیک‌های پی‌وی‌سی بین اعداد 100 تا 260 درجه سانتی‌گراد می‌باشد که بسته به مواد افزوده‌شده به آن متغیر خواهد بود. ویژگی جالب‌تر پلاستیک‌هایی مثل پی‌وی‌سی، امکان قالب‌گیری تزریقی و بازیافت دوباره آن‌ها می‌باشد که بازیابی آن را راحت‌تر کرده و فواید زیست محیطی فراوانی به دنبال خواهد داشت.

پلاستیک‌های پی‌وی‌سی با توجه به ویژگی‌ها و قابلیت‌هایی که دارند، بسیار مورد توجه قرار گرفته‌اند و بیشتر تولیدکنندگان سعی در تولید انبوه محصولات خود با این جنس را دارند. برای این که با این ماده خاص و کاربردی بیشتر آشنا بشیم و بیشتر به راز محبوبیت و کاربرد فراوان پی‌وی‌سی‌ها پی ببریم، بهتر است نگاهی به کاربرد‌ها و ویژگی‌های خاص این نوع از پلاستیک داشته باشیم.

مهم‌ترین ویژگی‌های پی‌وی‌سی چیست ؟

بد نیست اشاره‌ای داشته باشیم به مزایا و ویژگی‌هایی که خرید پی‌وی‌سی را برای مشتریان و همچنین تولید آن را برای تولیدکنندگان جذاب کرده است.

  • قیمت پی‌وی‌سی :

قیمت پی‌وی‌سی نسبت به جنس‌ها و سایر مصالح همواره مقدار کمتری داشته و این عامل باعث صرفه اقتصادی این نوع از پلاستیک شده و همچنین سبب شده است تا بسیاری از صنایع به استفاده از پی‌وی‌سی در ساخت مصنوعات خود روی بیاورند. چه بسا قیمت مناسب و پایین‌تر نسبت به سایر مصالح، مهم‌ترین ویژگی و عامل محبوبیت پی‌وی‌سی باشد و فاکتور قیمت همواره در تولیدات صنعتی یکی از عوامل مهم و تعیین‌کننده است.

  • انعطاف‌پذیری بالا :

انعطاف‌پذیری مواد اولیه در صنعت برای ساخت مصنوعات بسیار مهم و حائز اهمیت است. پی‌وی‌سی‌ها را می‌توان به هر شکل و فرم دلخواه درآورد. پی‌وی‌سی در مقابل حرارت به راحتی تغییر شکل داده و به هر فرمی قابل شکل‌دهی می‌باشد. شکل‌پذیری بالای این ماده باعث شده تا به راحتی در دستگاه‌های ساخت و تولید نظیر CNC ها قرار بگیرد و به طرح و شکل مورد نظر در آورده شود و این یک مزیت بزرگ برای پلاستیک پی‌وی‌سی است.

  • قابلیت رنگ شوندگی :

پی‌وی‌سی‌ها کاملا رنگ‌پذیر بوده و می‌توان انوع طرح‌ها و نقش‌ها را با رنگ‌های مختلف و روکش‌های متنوع روی آن‌ها پیاده‌سازی کرد.

  • وزن سبک و در عین حال استحکام و دوام بالا :

پی‌وی‌سی‌ها ضمن اینکه وزن سبکی دارند و به راحتی حمل و نقل می‌شوند، از استحکام و مقاومت خوبی هم برخوردار بوده و در اکثر مواقع نیاز کاربر را در محیط‌های پر تنش و پر برخورد برطرف می‌کند.

  • چگالی :

پی‌وی‌سی‌ها در مقایسه با اغلب پلاستیک‌های دیگر متراکم‌تر هستند.

  • بازیافت‌پذیری :

همانطور که می‌دانید، یکی از معضلات و مشکلات استفاده از پلاستیک‌ها، بحث‌های زیست‌محیطی آن می‌باشد و سالانه ورود هزاران تن پلاستیک به طبیعت باعث تهدید جدی سلامت آن شده است. خوشبختانه پلاستیک‌های نوع پی‌وی‌سی به طور 100 درصد قابل بازیافت و بازیابی بوده و از این حیث استفاده از آن‌ها نسبت به سایر پلاستیک‌ها یک مزیت بزرگ برای سلامت محیط‌زیست محسوب می‌شود.

  • عدم واکنش‌پذیری شیمیایی :

از دیگر مزایای شایان توجه پی‌وی‌سی‌ها، پایداری شیمیایی قابل‌ملاحظه آن‌ها است. ضمن این که پی‌وی‌سی‌ها در مقابل تمام مواد شیمیایی معدنی مقاوم هستند، پایداری خوبی نیز در مقابل اسیدها و قلیاهای رقیق‌شده دارند.

نمونه‌هایی از کاربردهای پی‌وی‌سی

با توجه به ویژگی‌ها و قیمتی که از پی‌وی‌سی گفته شد، منطقی به نظر می‌رسد که چرا این ماده در صنعت تا به این حد پرکاربرد و محبوب شده است. از پلاستیک پی‌وی‌سی می‌توان در بسیاری از صنایع و مکان‌ها استفاده کرد که از جمله آن‌ها کابینت‌های آشپزخانه، کمد، لوازم سرویس بهداشتی، صنعت چوب (به عنوان روکش)، اتاق‌های پیش ساخته، کانکس، دکوراسیون داخلی، صنعت کشتی‌سازی، صنعت خودروسازی، فضاسازی شهری و پارک‌ها، لوله‌کشی آب و فاضلاب و …را می‌توان نام برد.

انواع پی‌وی‌سی                 

پی‌وی‌سی‌ها را می‌توانیم به چند دسته تقسیم کنیم که آشنایی با انواع آن راهنمای ما در هنگام استفاده و خرید پی‌وی‌سی خواهد بود.

  • پی‌وی‌سی سخت یا غیرپلاستیکی (UPVC : Unplasticized pvc) :

ساختاری صلب و در عین حال شکننده دارند و عمدتاً برای لوله‌کشی آب و فاضلاب و کشاورزی کاربرد دارند. یو‌پی‌وی‌سی‌ها از قیمت نسبتاً پایینی برخوردار بوده و در محیط‌های باز و در حضور مواد شیمایی خورنده، نسبتاً پایدار هستند.

  • پی‌وی‌سی پلاستیکی یا انعطاف‌پذیر (PVC-P : plasticized pvc):

به این دسته نرم‌کننده‌هایی مثل دی‌زونونیل‌فتالات (DINP) اضافه می‌شود که سبب نرم‌شوندگی و انعطاف‌پذیر‌بودن پی‌وی‌سی می‌شود. استفاده از این نوع پی‌وی‌سی‌ها یعنی نوع انعطاف‌پذیر بیشتر در پوشش عایق کاری سیم‌ها و روکش کف و دیوار‌های رایج می باشد.

  • پی‌وی‌سی پرکلرووینیل ( Chlorinated pvcC-PVC :) :

این نوع، از اضافه‌کردن کلر به رزین پی‌وی‌سی ساخته می‌شود که درصد بالاتر کلر آن باعث دوام بیشتر، پایداری شیمیایی و همچنین تاخیر در شعله‌ور شدن می‌گردد.

  • پی‌وی‌سی مولکولی جهت‌دار (PVC-O : molecular oriented pvc) :

این نوع پی‌وی‌سی با آرایش مجدد ساختار UPVC به ساختار لایه‌ای شکل می‌گیرد و ویژگی‌های فیزیکی آن نظیر سبکی بیشتر، استحکام و …. افزایش می‌یابد.

  • پی‌وی‌سی اصلاح‌شده (PVC-M : modified pvc) :

آلیاژی از پی‌وی‌سی می‌باشد که عوامل گوناگونی مثل پایدار‌کننده، فیلر و روانکار به آن اضافه شده است که باعث افزایش خواص ضربه‌پذیری آن می‌شود.

راهنمای خرید پی‌وی‌سی

پی‌وی‌سی‌ها به شکل و شمایل مختلف در بازار در دسترس هستند. برای مثال انواع آن برای دیوار پوش‌ها یا کف اتاق‌ها، لوله‌های آب و کشاورزی، مصنوعات و لوازم داخل منزل و …. . یقیناً ماده اولیه برای ساخت و تولید هر چیز، مهم‌ترین عامل در تعیین کیفیت نهایی محصول تولید‌شده خواهد بود و هر قدر ماده اولیه مرغوب‌تر باشد، می‌توانیم انتظار کیفیت بهتری را هم داشته باشیم. در ایران عمدتاً دو پتروشیمی امام و پتروشیمی غدیر در گریدهای مختلف ماده اولیه مورد نیاز پی‌وی‌سی را تولید می‌کنند که از کیفیت قابل قبولی برخوردار می‌باشند.

مورد بعد این است که در صورت نیاز به ساخت و یا تولید وسیله‌ای خاص و با ویژگی‌های مشخص و تعیین شده، می‌توانید با مطالعه خواص انوع پی‌وی‌سی‌ها که قبل‌تر به آن‌ها اشاره شد، اقدام به سفارش ساخت و یا تولید نمایید.

سخن پایانی

صنعت پلاستیک از بدو تولد خود در جهان توانسته تحولی بزرگ و شگرف در ساخت و تولید انواع وسایل و لوازم رقم بزند. مهم‌ترین مزیت پلاستیک‌ها در سهولت تولید و دستیابی به آن‌ها با منابع عظیم نفت نسبت به منابع چوب، معادن آهن و سایر فلزات و همچنین راحتی در شکل‌دهی به آن‌ها است.

از حق نگذریم، هزینه تولید مصنوعات پلاستیکی نیز بسیار پایین‌تر از انواع چوبی و فلزی آن خواهد بود. در حال حاضر، اگر نگاهی به اطراف خودمان بیندازیم، محیط پیرامون را پر از لوازم و وسایل ساخته‌شده از پلاستیک خواهیم دید که مورد استفاده روزمره قرار دارند.

در مقاله فوق یکی از انواع این پلاستیک‌ها به نام پی‌وی‌سی که مخفف‌شده عبارت علمی پلی وینیل کلراید می‌باشد را معرفی کردیم. پی‌وی‌سی‌ها خود انواع مختلفی داشته و هر کدام ویژگی مختلفی دارند. به طور کلی، به دلیل خواص و ویژگی‌هایی که پی‌وی‌سی‌ها دارند، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار می‌گیرند.

پی‌وی‌سی‌ها با قابلیت 100 درصد بازیافت برای محیط زیست مناسب‌تر بوده و از گذشته تا کنون همواره رشد استفاده از این نوع پلاستیک‌ها را شاهد بوده ایم. امیدواریم که این مقاله مورد توجه و استفاده شما قرار گرفته باشد.

پی وی سی (PVC) مخفف اصطلاح پلی وینیل کلراید (Polyvinyl chloride) نوعی پلاستیک با کاربرد بالا است که در شرایط حاضر یکی از محصولات با ارزش صنعت پتروشیمی است.

پی وی سی در صنایع مختلفی از جمله تابلوسازی، ساختمان سازی، دکوراسیون داخلی، پنجره های غیر شفاف و … مورد استفاده قرار گرفته است.

پی وی سی (PVC) در دو نوع سخت و انعطاف پذیر بالا با قیمتی ارزان موجود است.

دمای لازم برای نرم شدن و تغییر حالت پی وی سی 80 درجه سانتی گراد است.

 

خواص پی وی سی چیست؟(PVC)

مقاومت بالا در برابر سایش و خراش
مقاومت در برابر ضربه
استحکام کششی بالا
مقاومت Strain- Stress
قابلیت استفاده مداوم در 60 درجه سانتی گراد
مقاوم در برابر UV
مقاومت در شرایط نامساعد آب و هوایی

ورق های پی وی سی در ضخامت های 8 و 10 میلیمتر با دانسیته بالا موجود است.